Sier vi må fra hverandre litt?

Handlevogn

Din handlevogn er tom.

Min mann sier han ikke har hatt det bra de siste 6 årene grunnet lite sex, kjefting og andre små irritasjoner som har bygget seg opp over tid og sier at følelsene har blitt svekket av den grunn. Jeg har sterke følelser for min mann men innrømmer at det har hvert mye problemer,har foreslått parterapi men det har han ikke tro på. Vi har hvert sammen i 12 år og gift i 8 og har to jenter sammen på 6 og 9 år.Har spurt om det er en annen men noe han sier det ikke er? Jeg har innsett at jeg må og vil gjøre mange endringer med meg selv for å få det til å fungere men han er redd det glir tilbake til det gamle. Han ønsker at vi skal flytte fra hverandre for å få tid til å tenke, jeg mener vi ikke kan finne ut av ting i hvert vårt hjem. Barna reagerer sterkt på at far ikke vil være en familie lenger. Ønsker hjelp til å finne ut hvordan vi kan løse dette på en fornuftig måte? Vi bor nå annenhver uke i hjemmet med barna for å prøve litt tid fra hverandre, har ikke levert separasjonspapirer enda da han synes det er å forhaste seg, jeg blir forvirret og vet ikke hvor jeg har han.

Det er vår erfaring at det å flytte fra hverandre som oftest er starten på slutten. Vi opplever at de parene som greier å finne fram til hverandre igjen, gjør det mens de stadig står i det vanskelige og gjerne søker hjelp til å få "løst flokene". Å flytte fra hverandre virker fristende fordi smerten av de relasjonelle problemene vi står i ikke blir så vonde lenger - vi slipper ganske enkelt å kjenne på dem. Man skal være forsiktig med å tolke statistikk, men mye tyder på at neste parforhold ikke er enklere - vi treffer gjerne på de samme utfordringene der - kanskje med noen andre nyanser og versjoner.

Det er en kjennsgjerning at det å få til en relasjon er vanskelig. Vi har enda til gode å treffe et par som har vært sammen i mer enn to år som sier at de aldri har hatt problemer med å få til relasjonen - de aller fleste innrømmer at det har vært skikkelig tøft noen ganger.

Så hva er årsaken til at "alle" ser ut til å ha problemer? Hva om det er meningen at vi skal utfordres? Jeg kommer fra en skoleretning i psykologien (Psykosyntese) hvor vi aksepterer ikke bare det lavere ubevisste men også vårt potensiale (det vi kan kalle det høyere ubevisste). Jeg tror det er et iboende behov i oss alle for å heles - det vil si "reparere" de sår vår barndom og oppvekst har påført oss på forskjellig vis. Kanskje er det derfor slik at vi velger oss den partneren som er best skikket til akkurat det: Å hjelpe oss til å bli helere mennesker.

Dersom dette gir noe mening, velger vi oss altså en partner som vi ubevisst vet kommer til å utfordre oss. Utfordingene oppleves som konflikter og flytter vi fra hverandre går vi i praksis store buer omkring dem - utfordringer vi kanskje selv har bedt om på ett eller annet nivå?

Når kjefting og irritasjon tiltar, handler dette kanskje om sviktende forventningsinnfrielser - både egne og andre. Hvem er partneren for meg? Hva håper jeg å få som jeg ikke har fra før gjennom min partner? Hva hadde jeg sluppet å kjenne på om partneren min hadde gjort det jeg håpet eller ville at han eller hun skulle gjort?

Spørsmålene er mange, og det å reflektere over disse kan fort gi andre svar enn at vi har gjort et elendig partnervalg og fortjener noe bedre.

Prosessen er imidlertid vanskelig, og støtte i dette er en god ting som oftest. Om din partner ikke har tro på parterapi, gå selv og del dine opplevelser og tanker med partneren din etterpå. Vær varsom. Deling er et minefelt hvor det er veldig fristende å dele hva vi har "oppdaget" om partneren i stede for å dele hva vi har oppdaget om oss selv. Mange av oss er flinke til å lure oss selv ved å formulere noe sånt som at "Jeg har skjønt at jeg ikke har sett hvor utrolig avstengt du er" handler om partneren - og ikke deg selv. Alternativt: "Jeg har forstått hvor uendelig stort behov jeg har for å lære mer om andre mennesker jeg er glad i." eller "Jeg innser hvor redd jeg blir når jeg ikke vet hva du tenker eller føler for meg. Alle mulige fantasier dukker opp for meg da."

Bottom line: Dette kommer med trening men vanskelig og krever både mot, innsatsviljeg og styrke. Kommer du igjennom ser vi at paret svært ofte opplever en ny vår i parforholdet.

Din vurdering: 
Average: 3 (4 votes)
CAPTCHA
Dette er et spørsmål for å teste om du er en menneskelig besøkende og for å hindre automatiserte spammeldinger.

Skriv ny kommentar

CAPTCHA
Dette er et spørsmål for å teste om du er en menneskelig besøkende og for å hindre automatiserte spammeldinger.
Go to top