Hvorfor vil han ikke dele seng eller økonomi

Handlevogn

Din handlevogn er tom.

Hvorfor vil ikke min samboer dele seng eller økonomi med meg? Når han drar på besøk, så drar han alltid alene og inviterer ikke meg med. Det føles som at han forsøker å stenge meg ute. Har forsøkt å snakke med ham, men han sier at han er glad i meg og 'det er ikke nokka'. Jeg tviler, men hvordan går jeg frem for å få ham til å snakke åpent om disse tingene. Han bagatelliserer mine følelser og jeg har forstått at det er nytteløst å ta opp temaer med ham. Det er tydelig ingen problem..

Det er selvsagt veldig vanskelig å svare på spørsmålet ditt på bakgrunn av noen linjer beskrivelse av situasjonen, men det kan jo hende det er vanskelig for ham å bli for intim. I parterapien snakker vi om en "safe distance of intimacy" som sier noe om hvor nært tør du være partneren din og hvor sårbar kan du være?

Det foregår hele tiden en delvis ubevisst vurdering i oss alle på hvor åpne og sårbare vi tør være med vår intime partner. Dette er naturlig siden partneren vår ofte er den personen i verden som kjenner oss best og som har størst mulighet til å såre oss. Ikke bare fordi de kjenner våre såre punkter men også fordi vi er så sterkt følelsesmessig knyttet til partneren vår.

På forskjellig måter tar vi derfor forholdsregler og holder en noen lunde trygg avstand til partneren. Ulempen med avstand er at vi mister kontakten, og det som er en trygg avstand for den ene er alt for langt unna for den andre. Dette skaper konflikter (heldig vis) og kan sees på som "parforholdets" måte å si i fra på at dette ikke er OK.

Her høres det ut som om du gir parforholdet stemme og sier noe om hva som ikke er OK for deg. Han gir det bare litt motstand på den måten han kan for å bevare sin trygge avstand til det hele. For nært kan være "farlig".

Så lenge dine tilnærmelser til temaet oppfattes av han som kritikk vil du sansynligvis ikke komme så langt, og farene er store for at det hele eskalerer til et punkt som til slutt kan ødelegge hele parforholdet.

Når du nå vet noe om hva det er som skjer mellom dere, gir det deg muligheten til å nærme deg temaet på en litt lurere måte. Ta opp temaet igjen, men fokuser på hvordan du har det - uten å nevne han eller hva han gjør eller ikke mens du forteller. Dette er vanskelig fordi det for oss er så åpenbart at det er den andre som ikke "gjør jobben sin" og derfor påfører oss smerte, men greier du det er potensialet så enormt mye større til å få til en endring.

Du kan jo forsøke å formulere noe i retning av:

Jeg ønsker meg nærhet og fysisk kontakt i parforholdet mitt. Det har jeg ikke i dag. Jeg trenger også å føle at jeg spiller på lag med partneren min og at vi drar lasset sammen.

Greier du å samtidig kjenne på hvor viktig dette er for deg og akkurat deg er det veldig bra. Om det ikke gir noen respons, kan du jo fortsette med noe slikt som:

Jeg vet ikke om du har det på samme måten, men jeg er åpen for at situasjonen slik det er for meg nå er noe jeg selv også bidrar til ett eller annet vis. Dette er veldig vondt for meg og jeg føler meg ensom i et parforhold som jeg hadde så store forhåpninger til.

Det aller viktigste her er at du sier det som er riktig for deg, uten å fordele skyld til partneren din. Ta ansvar for din egen situasjon og signaliser at du ønsker å forandre på dette til noe bedre.

Din vurdering: 
Ingen stemmer til nå
CAPTCHA
Dette er et spørsmål for å teste om du er en menneskelig besøkende og for å hindre automatiserte spammeldinger.

Skriv ny kommentar

CAPTCHA
Dette er et spørsmål for å teste om du er en menneskelig besøkende og for å hindre automatiserte spammeldinger.
Go to top