Hva gjør jeg når han ikke vil snakke om det som er vanskelig?

Handlevogn

Din handlevogn er tom.

Vi har vært sammen i over 20år, og nå føler jeg at vi har nådd bunnen av forholdet vårt for å si det slik. Jeg klarer ikke å få til en samtale med han om ting som ikke gjelder" Oppusing, hus og hjem" eller hans jobb... Forholdet vårt for tiden er kjempevanskelig, ingen kommunikasjon, ingen sex, korte avvisende svar (dette gjelder oss begge) Jeg prøver å forstå, men klarer ikke å skjønne hvorfor han ikke kan snakke om ting osm er vanskelige! Eks. Vi skulle i et møte på skolen ang. vår datter, og han sa kvelden i forveien at han skulle komme, men 10 min. før ringer jeg for å høre hvor han er, og da sier han at han ikke kommer allikevel. Et annet eksempel var da vi skulle i konfirmasjon. Alt virket normalt både kvelden før og på morgenen, men en halv time før vi måtte dra og jeg spurte om han ikke skulle gå i dusjen, så sa han: Må jeg være med? Han hadde sagt til de som stod for konfirmasjonen at han gjerne ville komme og takket for invitasjonen... Jeg ble kjempesint, lei meg og frustrert, og det endte med at han i drittsinne ble med. Det jeg mener er at jeg ikke føler at han stiller opp for meg når det er noe som er viktig for meg... ikke vil han snakke om det heller: " Gidder ikke krangle om dette nå!" Vel, det har ikke jeg kjempelyst til heller for å si det sånn, men det må jo kunne gå an å snakkke om problemer uten at det er krangling? Hans definisjon på krangel er (føler jeg da)at dersom vi ikke er enige og jeg spør hvorfor er det krangling, og meg osm lager helvete... Hjelp! Er virkelig glad i mannen min, men orker ikke stort mer, føler at jeg er "alene sammen"

De fleste som har vært i et lengre parforhold vet at det å sette ord på hva en føler og være sårbar, ikke er enkelt. Det å ikke sette ord på tanker, refelksjoner, følelser - kort sagt noe av det som er inni oss og ikke bare praktiske ting, samtidig med at en tror at en kjenner sin partner gjør ofte at vi det ikke lenger er en relasjon, men beholder dialog i hode uten å bli testet ut. Vi reagerer da, på det scenariet som utspilte seg i hode, og stenger sin partner ute. Dette kan best sammenlignes med brakkvann som ikke får frisk tilførsel av vann.

Sånn umiddelbart kan dette høres ut som et "mor - barn" forhold, der han på en fordekt måte uttrykker aggresjon mot "mor" når han setter deg i disse vanskelige situasjonene. Du skriver ikke noe om det men det kan godt hende at han i sin verden opplever deg som kritisk og dømmende overfor han, og at han ikke klarer å gi uttrykk for det på en direkte måte. Det kan virke som dette er en ond spiral som bare blir verre og som er vanskelig å endre uten påvirkning utenfra, dette fordi det nok er mange ubevisste mønstre som er aktive i kommunikasjonen mellom dere og det må en utenforstående part til for å se det.

Dersom noen dere begge har tillit til kan observere hvordan dere kommuniserer og gi en ærlig tilbakemelding til dere begge, så kan det kanskje sette forholdet på en ny kurs hvis dere begge er villig til å se på egen rolle i dette. Det kan også hende at dette mønsteret er så fastlåst at det må ta et lengre terapeutisk forløp til for å løse opp i det negative mønsteret som "ligger oppå", og derigjennom finne tilbake til det egentlige forholdet mellom dere som er "blitt borte".

For å bedre på situasjonen kan en starte selv med å sette ord på hva en setter pris på med partneren. Hva liker en og hva hva er en takknemmlig for. Har forholdet gått i stå kan det å høre hvor mye du betyr, være noe som gjør at du føler deg verdifull og sånn sett får lyst til å verdsette forholdet. 

Ikke glem at har du med en som ikke er vant med å sette ord på følelser, kan du vise veg - ved å sette ord på egne følelser. Og da gjerne noen av di gode slik at det å snakke om følelser blir ensbetydende med at "nå skal vi snakke om noe kjipt".

Lykke til!

 

Din vurdering: 
Average: 3.2 (5 votes)
CAPTCHA
Dette er et spørsmål for å teste om du er en menneskelig besøkende og for å hindre automatiserte spammeldinger.

Skriv ny kommentar

CAPTCHA
Dette er et spørsmål for å teste om du er en menneskelig besøkende og for å hindre automatiserte spammeldinger.
Go to top