Forpliktelsesangst?

Handlevogn

Din handlevogn er tom.

Hei, jeg er ei jente på 20 år, har vært samboer i tre måneder og forholdet er egentlig bra på alle punkter. Men jeg sliter med en del ting, Jeg får helt panikk med tanken på å møte foreldrene hans og sier derfor nei gjentatte ganger. Presterte å si ja til en middag med dem, men da han stod klar til å dra fikk jeg panikk og ramset opp unnskyldninger for at jeg ikke kunne og ble fysisk dårlig og kvalm. (noe jeg fikk ufattelig dårlig samvittighet for) Jeg har ingen problemer med å møte venner av han e.l. I min egen familie har vi ikke noe typisk Familieforhold. Vi treffer hverandre relativt sjeldent og jeg har ikke noe behov for at han i det hele tatt møter foreldrene mine. Men hans familie har ufattelig mye familiemiddager o.l. og dette begynner det å bli pinlig å si nei til! men jeg klarer rett og slett ikke å gå, jeg føler nesten jeg har en slags prestasjonsangst ovenfor dem, og er livredd for å ta skrittet videre. Har virkelig ikke noe behov for å møte dem, men ettersom dette er noe han setter pris på og gjerne vil! så MÅ jeg få noe orden på dette, jeg kan ikke drive og finne på unnskyldninger gang på gang. Har tidligere hatt store problemer med å vise følelser ovenfor Familie/venner/o.l. og har ikke villet hatt noe seriøst forhold før. Hva kan årsaken til alt dette være? har jeg forpliktelsesangst? og hvordan får jeg orden på dette? takker på forhånd for svar! Mvh. Jente med dårlig samvittighet

Årsaken til det du beskriver kan være veldig mye forskjellig. Det er ikke mulig tror jeg å peke på noe sannsynlig årsakssammenheng uten at dette er utforsket dypere.

- og det er vel deg jeg vil anbefale deg å gjøre. Ta kontakt med en psykoterapeut som kan hjelpe deg å utforske disse tingene. Kanskje blir det klart for deg hvorfor det er slik og hvorfor det må være slik akkurat nå?

Psykoterapi trenger ikke handle om sykdom, det kan også handle om å lære mer om seg selv, om å utforske det komplekse og det ukjente i oss selv. Gjennom dette er det mange som finner styrke til å gjøre det som for dem har vært umulig, falle til ro med egenskaper eller tendenser de trodde var uakseptable eller finne overskudd til å foksuere på det som er viktig for dem.

Jeg anbefaler at du først forsøker å snakke med din fastlege om dette. Kanskje hun kan hjelpe deg videre til noen som kan støtte deg i å finne ut mer? Hvis ikke, finnes det heldigvis mange privatpraktiserende psykoterapeuter hvor du kan få time på kortere varsel.

Vi anbefaler at du tar kontakt med flere forskjellige og tar en prøvetime hos dem slik at du kan velge den terapeuten som du føler deg mest komfortabel med og som du tror kan hjelpe deg best. Vi anbefaler terapeuter som kan vise til medlemsskap i en forening tilknytter Norsk Forbund for Psykoterapi, psykologer eller psykiatere.

Din vurdering: 
Average: 1.5 (2 votes)
CAPTCHA
Dette er et spørsmål for å teste om du er en menneskelig besøkende og for å hindre automatiserte spammeldinger.

Skriv ny kommentar

CAPTCHA
Dette er et spørsmål for å teste om du er en menneskelig besøkende og for å hindre automatiserte spammeldinger.
Go to top