Forholdet er problematisk

Handlevogn

Din handlevogn er tom.

Hei, jeg er en mann på 44 år, min samboer er 35 år, vi har bodd sammen i snart 13 år og har 2 nydelige jenter på 3 og 6 år. Vi har siden sistejenta kom til verden hatt problemer i forholdet. Min samboer har siden den gang følt seg utslitt både mentalt og fysisk, vi har hatt for lite og for dårlig kommunikasjon om hvordan følelser og tilstand har vært. Dette har blitt er mer og mer fraverænde fenomen. Hverdagen har styrt oss og intimfølelser har ikke vært dyrket og hun føler seg trøtt og sliten og det går ut over både meg og barna. I 2009 tok jeg intitivet til en terapautsamtale, hvor viktigeten av å finne tilbake til noe postivt fra tidligere i forholdet var hovedfokus. vi hadde 2 seanser, uten egentlig å konkludere noe, vi bestemte oss for å fortsette med forholdet. Nå i begynnelesen på 2011 vil hun ut av forholdet, det er dødt for hennes del, hun må ut av dette huset, føler seg total utslitt. Mener at ting har vært dødt i flere år. Hun sier at alt håp er ute. Vet at hun har en "samtale" venn på jobben som er i samme situasjon som henne. Jeg er i håpløs situasjon og håper på et svar fra dere

Noe av det positive med spørsmålet ditt er at dere har sett behovet for hjelp og tatt skrittet ut til noen som kan tilby hjelp til det dere sliter med, selv om 2 sesjoner høres veldig lite ut.

Det å få et parforhold til å fungere er svært sjelden noe "quick-fix". Det tar tid, det tar målrettet arbeid og det krever tålmodighet og styrke. Du sier ingenting om hva som kom ut av de to sesjonene dere hadde, annet enn at dere ikke kunne konkludere noe men på tross av det bestemte dere for å fortsette sammen. Hva var det som ble endret? Var det i tilfelle en varig endring?

Dersom det ikke ble noen endring, har jeg ingen problemer med å forstå din kone. Ingen kan forvente endret resultat når man gjør det man alltid har gjort.

Når følelsene forsvinner, er det, som Sissel Gran sier også, et resultat av langvarig mangel på interesse for hverandre. Ikke bare interesse, men en nyskjerrighet som gjør at den andre føler seg sett og verdsatt. 

Dette er vanskelig å få til og å huske på når man selv er litt på felgen og ikke eier ressurser eller overskudd til å yte det lille ekstra her.

- Eller handler det om å yte egentlig? Hva om du satte deg ned og spurte henne hvordan hun EGENTLIG har det? Da mener jeg ikke den litt overfladiske "hvordan har du hatt det i dag?", men en dypere: Hvilke håp og drømmer har du gitt opp i parfoholdet vårt. 

Den biten er forsåvidt den enkle delen. Det vanskeligste er å virkelig lytte til henne. Være hundre prosent til stede for henne når hun snakker, uten å forsvare deg når hun trekker fram eksempler på episoder hvor du har oppført deg som en tosk eller manglet omtanke for henne eller kanskje hadde skjellt henne ut etter noe som hun kanskje til og med nesten hadde fortjent?

Det handler om å lytte til det underliggende ropet om å bli hørt, sett, tatt i mot og tålt. Kunsten er å unngå at samtalen handler om deg og din uskyld, uflaks eller dårlige samvittighet. Et kryssforhør blir helt feil. Det handler om at du tåler det hun har å komme med, enten det setter deg i et dårlig lys eller ikke.

Siden hun nå har gitt opp forholdet og ikke lenger har håp, kan det nok hende du må jobbe veldig hardt for å vinne hennes oppmerksomhet. Kanskje vil hun avvise deg de første gangene. Kanskje vil hun være mistenksom og lure på hva du vil oppnå. Kanskje kan all motstand mot å la deg komme til også være et snev av en test på hvor viktig hun virkelig er for deg.

Avskriv ikke muligheten for at dere fremdeles kan ha god hjelp av noen som har spesialisert seg på parforhold. Selv om dere ikke opplever mirakler de første sesjonene, kan det være godt å ha et sted hvor begge kan føle seg litt tryggere og samtidig oppleve støtte der den andre ikke enda er helt tilgjengelig for det.

 

 

Din vurdering: 
Average: 4 (1 vote)
CAPTCHA
Dette er et spørsmål for å teste om du er en menneskelig besøkende og for å hindre automatiserte spammeldinger.

Skriv ny kommentar

CAPTCHA
Dette er et spørsmål for å teste om du er en menneskelig besøkende og for å hindre automatiserte spammeldinger.
Go to top