Om å eie sin egen skygge

Handlevogn

Din handlevogn er tom.

Kjenner vi skyggen vår?Hva menes med skygge og hvordan kan vi eie den? Skyggen er det samme som de mørke sidene av oss selv. De sidene vi ikke liker og helst ser at vi ikke hadde. La det ikke være noen tvil: Vi har dem alle sammen. Dette kan være alt fra merkelige og kanskje ulovlige seksuelle tendenser til for eksempel en tilbøyelighet til å "legge på litt" når vi forteller om oss selv.

Noe symptomatisk med de aller fleste gjengangskriminelle og overgripere er at de bortforklarer ansvaret for handlingen de utfører. "Hun ville det jo" eller "De får det jo igjen på forsikringen allikevel" og "De har så forbasket mye og jeg har ingen ting - Det er urettferdig!". Alle disse utsagnene uttrykker en holdning som handler om at overgriperen ikke kan eller vil ta ansvar for sine handlinger.

Men hvorfor er det så viktig å "eie" skyggen? Hva betyr det?

Det betyr kort og godt at vi skal akseptere dette som en del av oss på godt og vondt. Her er det igjen stor forskjell på å akseptere en del av seg selv og å leve den ut. Om jeg var en notorisk butukknasker vil det si at jeg må akseptere, og TA ANSVAR for disse tilbøyelighetene i meg selv. Det betyr IKKE at det er greit at jeg stjeler! Stjeling er en ulovlig handling. Erkjenner jeg for meg selv at dette er et behov i meg som ligger der - ikke hele meg, er jeg på god vei.

Greier jeg å akseptere dette som en del av meg, kan jeg også ta ansvar for det og dermed forholde meg til et bevisst valg om å stjele eller ikke. Det er første steg på vei mot et helere menneske.

Vurdering: 
CAPTCHA
Dette er et spørsmål for å teste om du er en menneskelig besøkende og for å hindre automatiserte spammeldinger.

Skriv ny kommentar

Go to top