Kjæresten - min beste venn(?)

Handlevogn

Din handlevogn er tom.

Jeg kom over en liten artikkel hos terapeutene Hal og Sidra Stone, om den primære relasjonen i en artikkelserie de har om hvordan holde kjærligheten ved like midt i hverdagens rutiner. Nærmere bestemt handlet dette om utfordringen det er å ha andre venner enn din partner som samtidig utgjør en mer intim relasjon enn den til din partner.

Er partneren din beste venn?Artikkelen får meg til å tenke litt. Gjelder dette norske forhold også? Doktorene Hal og Sidra Stone har sitt virke i USA og er nok mest opptatt av den nord-amerikanske kulturen og hvordan den kommer til uttrykk i intime relasjoner, men jeg tror allikevel noe av det samme gjelder her til lands og for mange par i Norge. Om du spør deg selv: er det ting jeg kan si til min kompis/venninne som jeg ikke tør si til kjæresten min? - Hvilket svar får du? Dersom svaret er ja, kan det tyde på at du har en mer intim relasjon til din venn enn til din partner. Hva tror du i så tilfelle det gjør med ditt parforhold? - eller kanskje enda viktigere: Hvorfor tror du det er slik?

Neida, du trenger ikke svare her. Det viktigste er, som i så mye arbeid vi gjør med oss selv, at du stiller spørsmålet innover og tar deg tid til å utforske det uten å hoppe til en konklusjon for tidlig.

Like viktig for oss her på berget tror jeg det er at vi i for liten grad har venner vi kan være intime med. I hverdagen blir familielivet så hektisk at mange av oss ikke finner tid til å prioritere samvær med nære venner - med mindre det er organisert på en eller annen måte. Det tror jeg faktisk er en like stor og helt annerledes utfordring for parforholdet enn det å ha relasjoner som er mer intime enn den til kjæresten/ektefellen.

Robert Bly mer enn insinuerer i sin bok Iron John at menn må være sammen med menn for å bli menn. Med dette menes at vi menn trenger sosialt å være sammen med andre menn for å finne vår maskuline kraft. Det er mye som tyder på at dette også gjelder for kvinner. Fra det vi har erfart i arbeid med par er nettopp kontakten med vår egen seksuelle energi og kraft svært viktig for parforholdets utvikling.

Jeg tror herr og fru Stone har rett i at den primære relasjonen (og også den mest intime) bør være til din kjæreste eller ektefelle dersom forholdet ditt skal ha de mest lysende utsikter, men det er også viktig at vi bruker tid sammen med venner av vårt eget kjønn for å bedre kontakten kraften i oss selv som mann eller kvinne. Dette har mye større betydning (i postiv retning) for ditt parforhold enn du kanskje kunne tro.

Det er ingenting i veien for å ha en nær og ærlig relasjon med venner, men det viktigste for parforholdet er at vi tør å ta opp problemene der de hører hjemme - og ikke søker andre relasjoner for å håndtere problemer med kjæresten eller ektefellen.

Vurdering: 
CAPTCHA
Dette er et spørsmål for å teste om du er en menneskelig besøkende og for å hindre automatiserte spammeldinger.

Skriv ny kommentar

Go to top