Ikke kødd med hjertekontakten

Handlevogn

Din handlevogn er tom.

Jeg fikk et spørsmål en gang under et foredrag jeg holdt: "Mener du virkelig at jeg skal la sønnen min sparke katten?". Spørsmålet kom i en sammenheng hvor jeg snakket om den sunne narcissismen som hos barn oppstår omtrent i 2-års alderen eller deromkring.

Denne fasen kalles den sunne narcissismen fordi det i denne delen av vår utvikling er meningen at vi skal ha en opplevelse av å være verdens navle. Det er her barna roper forventningsfult til sine foreldre: "Se på meg, se på meg" - når de gjør et eller annet. Det er denne fasen som er så sentral i utviklingen av et "Jeg" og den tilhørende jeg-følelsen og kontakten med et eget senter av ren bevissthet og vilje.

Uten at vi som barn får den oppmerksomheten og den anerkjennelsen av oss selv i denne fasen i vår utvikling, vil vi i større eller mindre grad søke etter denne speilingen resten av livet vårt. Dette er det vi også kaller en narcissistisk såring.

Vi har alle behov for en trygghet i forhold til våre foreldre. De utgjør tross alt vårt fyrtårn og skal vise vei i urolig farvann. Basisen for denne tryggheten er det kjærlighetsbåndet som alle funksjonelle foreldre/barn forhold utvikler i større eller mindre grad. Jeg mener det er av enorm betydning at dette kjærlighetsbåndet er ubetinget - eller i allefall at det oppleves så ubetinget som overhode mulig av barnet. Det er dette båndet som trygger at barnet får en opplevelse av å ha en egenverdi og en kontakt med sitt eget jeg. Uten dette jeg-et blir vi tomme innvendig og blir ubønnhørlig opptatt av hva vi viser andre av oss selv - det er kun vårt skall som betyr noe.

Svaret på spørsmålet jeg siterte i begynnelsen på denne artikkelen er derfor: Nei, du skal selvsagt ikke akseptere at sønnen din sparker katten - eller plager andre dyr - eller mennesker for den saks skyld. Du skal være svært så tydelig på at denne oppførselen ikke er akseptabel. Det betyr ikke at din kjærlighet til den lille gutten skal gjøres avhengig av at han gjør de riktige tingene. Gjør du det, er du ute og sykler. Det er fullt mulig å skille sak og person.

Vær tydelig på hva som er uakseptabel oppførsel og vær like tydelig på at du elsker din sønn samtidig.

Vurdering: 
CAPTCHA
Dette er et spørsmål for å teste om du er en menneskelig besøkende og for å hindre automatiserte spammeldinger.

Skriv ny kommentar

Go to top