Fiks ferdig lykkelig

Handlevogn

Din handlevogn er tom.

Så levde de lykkelig til sine dagers ende?Det er mange som tror på Hollywood versjonen av ”så levde de lykkelig alle sine dager”. Mange vil nok hevde at vi trenger å tro det, ellers vil ingen frivillig gå inn i en intim relasjon, som tidvis er så smertefullt at det føles som om vi skal dø. Nick og Helena Duffel snakker i boken "Sex, Love and the dangers of intimacy" at vi vil gjør mye for å gjenopprette den trygge avstanden for å beholde en intim relasjon. Det kan bety å lukke sitt hjerte. 

De store prøvelsene kommer often når vi: gifter oss, flytter samme, får barn, forlover oss eller bare snakker om det. Mange opplever en stor skuffelse. Dette er ikke som det skulle være og vi tror nå at forholdet er over. Råd fra venner når de ser du er i smerte kan ofte være ”du fortjener noe bedre”.

Men, er det sånn at alt skal gå av seg selv?  Ofte vet vi ikke vet hva i all verden vi kan gjøre for å få det bedre. De fleste av oss skylder på partneren, om han /hun bare ville ……. så ville alt bli meget bedre. Men, ville det det?  Vi tror ikke det. Selv om det selvfølgelige kan være oppførsel, holdninger og utageringer som direkte skader et forhold. Uansett om den ene partneren går på akkord meg seg selv for å bevare husfreden, vil over tid endre lidenskapen, spontaniteten og den sexsuell energi. Og noen ganger  

Så hva gjør vi da? Hvem kan paret snakke med / få råd av? Som selv har fått til et ”lykkelig” ekteskap over mange år der begge parter har sin plass og opplever en likeverdig relasjon?

For den eldre garde var det ofte utenkelig å skille seg. De beit i seg både det ene og det andre for å bevare en slags husfred og fikk gjerne et vennskap mer enn et kjærlighetsforhold. Senere kom muligheten for å skille seg og mange gjorde - i stort håp om at nå skulle de finne ”lykken”. Etter både to og tre ekteskap finner mange at de samme problemene som kom i første ekteskap, kom i det andre og jammen i det tredje også. Hva er det som gjør det så vanskelig? Og hvis det skulle være en mening med at det skulle være så vanskelig hva skulle det være? 

Vi tror et parforhold, er det beste drivhuset for vekst. Vekst i den forstand å bli bedre kjent med seg selv, få mulighet til å lege barndomens sår og finne et modent sted i seg selv som gir fred og muligheten til å leve et bevisst liv. Å "få" et modent kjærlighetsforhold til å være levende og lidenskapelig kommer ikke av seg selv. Det krever mot, kunnskap og ikke minst evne til å tåle å være sårbar. Sårbar kommer av en styrke i å være åpen og tåler at du kan såre meg.

Dette krever en viss emosjonell modenhet og tro på at kjærlighetsrelasjonen kan gjenopprettes. På samme måte som å trene, betyr dette at vi får resultater når vi gjentar operasjonen nok og gjentagende ganger. For resultater i et parforhold trenger vi å utforske parforholdet, seg selv og partneren: Hva mener du når du sier det, hva tenker du, hva føler du når .... skjer, hvor har jeg lært å reagere sånn, hva kan jeg gjøre eller si uten å miste den emosjonelle forbindelsen m.m. 

Fiks ferdig lykke er en illusjon og alle som vært i et langvarig forhold vet det. Ikke alle par skal holde sammen, men ved å utforske forholdet og seg selv bedrer du sannsynligheten for å lykkes i neste relasjon om dere skulle velge å gå ifra hverandre.

Vurdering: 
CAPTCHA
Dette er et spørsmål for å teste om du er en menneskelig besøkende og for å hindre automatiserte spammeldinger.

Kommentarer

Jeg har nå aldri trodd på ekteskap, faktisk. Ikke er jeg gift heller av den grunn. Men er i et forhold med to barn på slep. Mest pga jeg tenkte at jeg må jo lage barn ellers blir jeg ensom som gammel. Jeg innser nå at jeg burde ha hørt på min intuisjon at det er bedre alene, eller i et forhold hvor man ikke MÅ være sammen med noen pga feks barn eller økonomi. Folk må slutte å lete trygghet utenfor seg selv, men heller finne den hos seg selv. Og skaffer man barn må man innrette seg slik at det går an å bryte ut om man ikke lenger er venner.  Og tenke på forhånd hvor det er  best å bo i tilfelle brudd, være litt beregnenede og tenke på seg selv også.

Sider

Skriv ny kommentar

Go to top