Hva gjør vanskelige økonomiske tider med parfoholdet?

Handlevogn

Din handlevogn er tom.

Mange har den siste tiden mistet jobben og som parterapeut ser jeg at dette kanskje er dråpen som manifesterer en dyp opplevd alenehet samtidig med at økonomien tvinger oss til å bli boende sammen.   

Denne situasjonen gjør at drakampen om midlene blir enda større og mange gir opp og eksisterer kun sammen. I situasjoner der mannnen har mistet jobben og kvinnen er ute i jobb snur forventninger og identitet opp ned på hele situasjonen. Hun forventer at når han er hjemme skal han rydde opp, lage middag og gjøre ting klart til hun kommer hjem fra en hektisk hverdag. Han på sin side går gjerne i en depresjon der døgnet blir snudd opp ned og han har kanskje så vidt orket å brette sammen noen klær langt mindre lage middag og rydde på kjøkkenet. Hun prøver å holde igjen sin irritertasjon helt til det sprekker og hun sier gjerne noe som “du kunne i det minste ha ryddet ut av oppvaskmaskinen” eller “laget middag”. Og krangelen er i gang.

Som parterapeut ser jeg at ofte er det en forskjell på om mannen blir arbeidsledig eller kvinnen. At mannens identitet er nært knyttet opp mot jobb, er ingen stor nyhet. Større nyhet er det gjerne at hun føler seg alene. At irritasjonen mot han gjør at det ikke blir plass til hennes følelser og da blir det ofte mye fokus på alt det praktisk - konkrete. Selv om han forsøker å gjøre litt hjemme, blir hun ikke fornøyd. Dette fordi ingen av dem lenger har overskudd til å spør “hvordan håndterer vi dette?” og avstanden mellom egne forventninger, jaget etter det vellykkede og manglende evne til å håndtere kriser gjør spesielt unge utsatte.

Kvinner som blir arbeidsledige mister gjerne lysten hun og, men hun klarer ofte å finne en viss trøst i sin nære omgangskrets og derfor klarer gjerne hun å håndtere situasjonen bedre. Spesielt unge menn flykter inn i en spilleverden og får vanlige symptomer på depresjon som dårlig hygiene, manglende tiltakslyst og “sløvhet”.

For familier vil bortfall av en eller to inntekter skape stress. Der vil håndteringsevner fra sin oppvekst familie komme til syne slik at polariseringen strekkes og følelsen av samenhet blir mye mindre. Slik familier vil ikke lengre ha råd til å komme til meg som privat parterapeut, slik at min erfaringsbakgrunn stopper ofte opp her.

Derimot har jeg stor erfaring av at en mister jobben og den andre ofte er på randen av å gi opp. Disse kommer ofte under påskudd av dårlig kommunikasjon, og formidler sene at en har mistet jobben. Av dette tolker jeg at selv i disse omstillingstider på vestlandet er skammen over å miste en jobb så stor at det blir vanskelig å oppgi som hovedårsak til kranglig og økt avstand.

Dårlig råd, økonomi, opplevd krise - faktisk krise alt dette påvirker følelsen av avmakt. Når vi lenger ikke har råd til en “par weekend i Roma” glemmer mange at de kan ta små time-out i hverdagen. Opplevelse av glede kan komme av enkle ting som en sykkeltur, tur på ski, nyte å spise appelsinen når du har kommet frem til tur mållet i stedetfor å sluke den fordi det liksom hører ti. Vi glemmer å puste og at vi rett og slett fokusere på mindfullness ved å legge merke til 3 ting i kroppen, 3 ting jeg hører, 3 ting jeg ser, 3 lukter jeg kjenner og 3 tanker jeg nettopp tenkte. Sammen med å puste dypt 3 ganger vil dette tvinge en rask tilstedeværelse og er helt gratis. Tar du krisen som en mulighet for endring kan du legger merke til kan du fort risikere å oppleve en indre ro.

For å komme seg igjennom denne krisen er det viktig å anerkjenne det praktiske økonomiske samt de sterke følelser.. Følelser av “dette handler om å overleve” gjør det vanskeligere å se den andre og derfor handler det mye om å få etvi tilbake. Gjøre ting som ikke koster noe som å gå tur sammen, ta middagen på et picnic-teppe hjemme på stuegulvet, etc.

Når en ikke kan løse problemet  til den andre, ignorerer vi det gjerne i håp om at det skal gå over i seg selv. Det er da vi trenger snakke følelser. Det hjelper stort ofte bare å bli hørt - at den andre sier noe om hva de hørte uten å fortolke, komme med råd m.m.  Å håndtere dette som et “sammen prosjekt” og gi følelsene plass kan gjør at denne krisen ikke også ødelegger parforholdet.

Vurdering: 
CAPTCHA
Dette er et spørsmål for å teste om du er en menneskelig besøkende og for å hindre automatiserte spammeldinger.

Skriv ny kommentar

Go to top